donderdag 16 juni 2011

Experimenten met textielverf
Bij het rondstruinen op Google kwam ik ineens een vermelding tegen over stencillen (of sjabloneren) met freezerpaper. Dat is papier waar aan één kant plastic zit en dat kun je op een t-shirt of andere stof strijken. Nadat de verf van je project gedroogd is, kun je dan het papier weer verwijderen. Alleen is  freezerpaper in Nederland wat lastig te krijgen én het is nogal prijzig.
Ik  kwam ook een tutorial tegen met hoe je je eigen freezerpaper kunt maken: http://www.instructables.com/id/Make-your-own-freezer-paper./#step1 en dat was het begin van het einde...Wat heb je nodig om freezerpaper te maken:

een vel printerpapier of kopieerpapier
plastic vuilniszak
strijkbout en strijkplank
lapje dunne stof of bakpapier

Hoe werkt het:

Je neemt een vel papier en daarop print je je sjabloon (zoek op internet naar "stencil" en de omschrijving van wat voor plaatje je zoekt). Je neemt dan een stuk vuilniszak (liefst wat dikker plastic, grofvuilzakken werken bij mij heel erg goed) ongeveer net zo groot als je vel papier.
Je legt het plastic op je strijkplank en daarbovenop je vel papier, met het plaatje naar boven (het plastic komt dus op de achterkant). De strijkbout instellen op katoen, zonder stoom. Als er wat plastic uitsteekt is dat niet zo erg, dat kun je afdekken met bakpapier of een lap dunne stof. Dunne stof vind ik zelf het beste werken en is ook meermalen te gebruiken.
Dan begin je je papier te strijken (let op: je print kan afgeven, ook daarvoor is een lapje stof handig, dan komt de inkt niet op je strijkbout). De bedoeling is dat je het plastic vastsmelt aan het papier, daar is wel een beetje geduld voor nodig. Pas wel op dat je strijkbout niet rechtstreeks in aanraking komt met het plastic, vandaar het lapje stof of bakpapier. Als je klaar bent met strijken laat je de boel afkoelen en kun je het papier met vastgebakken plastic voorzichtig van je strijkplank af trekken (ja, het gaat plakken, maar dat is juist de bedoeling!).

Daarna kun je je print uitknippen of uitsnijden. Wanneer je daarmee klaar bent kun je je sjabloon op het t-shirt strijken (plastic op het t-shirt en papier naar boven) en beschilderen/inkleuren met textielverf. Controleer wel of de sjabloon vooral aan de randjes van je uitsnijding goed op het t-shirt vast zit, anders lekt er verf onderdoor. Na het drogen trek je voorzichtig je sjabloon weer los en fixeert de verf door het te strijken (zie gebruiksaanwijzing van de textielverf). Het sjabloon is zelfs opnieuw te gebruiken als je niks kapot trekt.

Wat wel belangrijk is: zorg dat je plastic dik genoeg is. Uit mijn experimenten is gebleken dat als je te dun plastic gebruikt er bij het vastsmelten gaten in komen. Dat betekent dat je sjabloon dan niet goed op het t-shirt plakt en er dan dus verf onder het sjabloon door kan lekken.
Zo moet het er dus niet uit zien:

Ik heb zelf textielverf van Decorfin gebruikt en mijn advies is om zo mogelijk dekkende kleuren te nemen. Dan heb je wellicht minder lagen nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Echt waar...helemaal zélf gemaakt!

3 opmerkingen:

 1. Met een beetje googelen kom ik hier. Wat een goed idee! Dit ga ik zeker proberen! Bedankt voor de tip.

  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog steeds actueel dus. Veel succes en veel plezier met het eindresultaat.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen