woensdag 19 september 2012

Een boekenzitzak

De ereader heeft hier zijn intrede gedaan en dat is een fijn apparaat. Maar lezen wordt nog fijner met een boekenzitzak. Op de bank of aan tafel leest het echt een stuk gemakkelijker. Je hebt lekker je handen vrij.
Ik heb een patroontje gekregen van iemand en ben met een restant stof aan de slag gegaan. Met een gewoon boek is hij ook prima te gebruiken.Je hebt nodig:
Ca. 50cm stof van 1.50m breedte
piepschuimbolletjes (vulling)
garen in kleur
naaimachine (of je moet het met de hand willen doen)

Patroon:De plaatjes afdrukken met Paint, op 2 x 2 pagina's, uitknippen en delen aan elkaar plakken. Plaatje 2 (met een bolle kant) moet twee keer geknipt worden. De twee vierhoeken van plaatje 3 met de lange zijde op de stofvouw leggen.

Alle delen heb ik geknipt met naadtoeslag. De twee rechte zijdes van plaatje 1 worden aan de rechte zijdes van plaatje 2 gestikt. A-C en B-D tegen elkaar. Dan de delen met de twee bolle kanten daaraan vast stikken tot je helemaal rond bent. De laatste naad niet helemaal sluiten, want de vulling moet er nog in. De bovenkant en de onderkant erin zetten en de zitzak vullen met piepschuimbolletjes. De laatste naad met de hand met blindsteek dichtnaaien.

17 opmerkingen:

 1. Dank voor het delen, ga er zeker een maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo, ik wil er graag een maken, maar hoe groot is één vakje?
  alvast bedankt!
  groetjes
  nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vakjes van mijn patroon zijn 18x18mm, afgedrukt met paint, zoals hierboven beschreven. Veel succes en ik hoor graag of het gelukt is.

   Verwijderen
 3. Hoi, het is me niet helemaal duidelijk. Ik heb plaatje 1 en 2 aan elkaar geplakt en een tweede plaatje 2 in spiegelbeeld aan plaatje 1 geplakt. Plaatje 1 is in het midden. Is dit de voorkant van de bookseat? Moet ik dit aan elkaar geplakte patroon op een dubblele stof leggen? Waarvoor dienen de flapjes aan de top en bodem?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Cam, als je de patroondelen op 2x2 afdrukt met Paint, moet je de plaatjes zo aan elkaar plakken dat je de patroondelen krijgt zoals ze hierboven staan. De papieren patroondelen zelf niet aan elkaar plakken, maar van stof knippen en dan aan elkaar naaien. Je hebt dan dus 1x side (van plaatje 1, met rechte kanten), 2x side van plaatje 2 in spiegelbeeld en 3x side van plaatje 3 en 1x top (=bovenkant) en 1x bottom (=onderkant), als je top en bottom inderdaad op de stofvouw legt (anders krijg je een naad midden door je boven- en onderkant. Die "flapjes" zijn geen flapjes, maar pijltjes. Die hebben geen nut en kun je gewoon negeren. Plaatje 1 komt inderdaad midden tussen de 2 delen van plaatje 2 (rechte kanten tegen elkaar) en zou de voorkant moeten zijn. In de praktijk maakt het mij niet zo heel veel uit wat de voorkant, achterkant, boven of onderkant is...ik gebruik hem aan alle kanten ;) Ik hoop dat het zo duidelijk is, anders hoor ik het wel weer. Veel succes!

   Verwijderen
 4. Beste Andromeda, Bedankt voor je snelle reactie. Het is gelukt. Om de patronen van de 5 plaatjes te maken heb ik ruitjespapier gebruikt met vakjes van 1x1 cm en deze op een copieermachine tot 180% vergroot, op A-3 papier geprint en uitgeknipt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat het gelukt is. Veel plezier met het uiteindelijke resultaat.

   Verwijderen
 5. Het patroon klopt niet helemaal. De top en bottom sluiten qua ruitjesprofiel niet aan met de zijwanden. Hoe nu verder?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Liesbeth,
   Heb je de top en bottom wel met de lange zijde op de stofvouw gelegd voor het knippen? Je zou van beide een zeshoek moeten krijgen. Op het patroon komen ze redelijk overeen, de top valt wellicht wat groter, maar dat kun je tijdens het inspelden wel aanpassen. Kleiner moeten ze in ieder geval niet uitkomen, dan is er iets mis gegaan. Overigens kan ik nooit overal een even grote naadtoeslag knippen, dus bij mij was het sowieso aanpassen om het passend te krijgen. Wel eerst alle zijkanten aan elkaar naaien, daarna pas top en bottom erin.

   Verwijderen
 6. het lukt me niet het is me niet duidelijk. ik heb nu 5 delen aan elkaar gestikt waar van plaatje 3 met aan beide kanten plaatje 2 en 2 maal plaatje 1 het bovenstuk en onderstuk is te groot. wat doe ik verkeerd? alvast vriendelijk bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Unknown, het lijkt erop dat je niet helemaal goed geknipt hebt, als het goed is heb je 6 "side"-delen:

  plaatje 1: 1x, plaatje 2: 2x (elkaars spiegelbeeld) en plaatje 3: 3x.

  Het onder- en bovenstuk vallen wel iets groot uit, maar met 5 zijdes zal het niet lukken. Dus: 3x plaatje 3 aan elkaar, plaatje 1 tussen de delen van plaatje 2 met de rechte zijden aan elkaar, daarna de beide delen aan elkaar. Ik hoop dat het zo duidelijk is?

  Veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi,Ik heb hem geknipt maar waar koop je de piepschuimballetjes?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Piepschuimbolletjes heb ik gekocht bij een stoffenhandel in de buurt. Ze zijn eventueel ook online te koop maar ik heb begrepen dat dat best duur is (verzendkosten). Je zou online kunnen zoeken naar zitzakvulling. Succes.

   Verwijderen
  2. Dank je wel.Bij Karwei hebben ze het ook.

   Verwijderen
  3. Dat is nieuw voor mij, goed om te weten.

   Verwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen